Pixar | 25 years of animation

Sullivan en Mike (Monsters en Co.) bij de uitgang van de expositie ‘Pixar | 25 years of animation’ in de Amsterdam EXPO

Eggleston’s betoverende pastels

Door Amber Baig

Disney Pixar, wie kent het niet? Met films als Toy Story, Monsters en Co., Finding Nemo en Cars is Pixar de meest succesvolle producent van animatiefilms aller tijden. Het grote succes begon 25 jaar geleden en is vastgelegd in de expositie ‘Pixar | 25 years of animation’. Deze expositie is tot 14 november 2013 te zien in de Amsterdam EXPO.

Het proces van het maken van een prachtige animatiefilm wordt tot in de details getoond aan de geinteresseerde bezoekers van de Amsterdam EXPO. De exposititie laat zien dat er veel technisch werk en creativiteit komt kijken bij het maken van een professionele animatiefilm. Van schetsen tot verbazingwekkend mooie pasteltekeningen en van modelfiguren tot bewegende sculpturen, ieder item heeft een waardig plekje gekregen in ‘Pixar | 25 years of animation’.

Het pronkstuk van deze expositie is de 3D Toy Story Zoetrope. De Zoetrope, een van de eerste originele animatieapparaten, bestaat uit een serie stilstaande beelden die snel worden rond gedraaid in een cilinder. De Toy Story Zoetrope doet denken aan een zoetsappige draaimolen die iets te hard draait, maar het betoverende effect heeft om de kijker naar een andere dimensie te brengen.

Ralph Eggleston is een van de opvallende tekenaars, zijn prachtige pasteltekeningen lijken indrukwekkend echt op realistische beelden. “Eggleston is er al vanaf het begin bij, de eerste Pixarfilm waar hij aan mee heeft gewerkt is ‘Toy Story’.”, legt een suppoost van de Amsterdam EXPO uit. Ook weet hij te vertellen dat Eggleston aan alle animatiefilms van Pixar heeft meegewerkt, behalve aan ‘Een luizenleven’, ‘Cars’ en ‘Brave’.

Rond de tekeningen met pastel staan verschillende bezoekers hun ogen uit te kijken. “Prachtig. Ronduit prachtig. Ik vind het zo knap dat deze tekenaar met krijtjes een beeld kan creëren dat precies op de werkelijkheid lijkt.”, aldus een bezoeker. Om een goed beeld te krijgen van wat de animator allemaal in petto heeft met zijn betoverende pastels, is een bezoek aan de expositie echt een aanrader.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door MonsterInsights