Generatiekloof jaren ’60 en ‘computergeneratie’ op het gebied van carrière, ambities en kansen?

Door Amber Baig

Als er in de jaren ‘60 gevraagd werd wat men later wilde worden, kwamen er natuurlijk geen beroepen als webdesigner, social media specialist of autospuiter voorbij. Maar toch denk ik dat de antwoorden op deze vraag dichter bij onze antwoorden van tegenwoordig liggen dan we denken. Het verschil tussen mijn generatie en die van mijn ouders op het gebied van carrière, ambities en kansen is best groot, zou je zeggen. Maar is dat ook daadwerkelijk zo? Is er sprake van een generatiekloof of valt het allemaal wel mee?

De ambities en kansen zijn echter sterk veranderd ten aanzien van vroeger. Vrouwen besteedden vroeger hun tijd meer aan het gezinsleven dan aan hun carrière. Niet omdat dit per se hun voorkeur had, maar omdat dat zo hoorde en het voor die tijd ‘normaal’ was. Tegenwoordig werken de man en de vrouw beiden fulltime en is het normaal voor een huishouden om een dubbel inkomen te hebben. En in sommige gevallen is het zelfs omgedraaid vergeleken met vroeger; de vrouw werkt bijvoorbeeld fulltime, terwijl de man meer tijd besteedt in het gezinsleven. Zo zijn de ambities van vrouwen veranderd en de kansen voor hen gestegen, omdat ze makkelijker carrière kunnen maken.

Een leuke baan vinden was vroeger moeilijker dan nu. De carrièremogelijkheden zijn in mijn generatie dus groter dan in de generatie van mijn ouders, dit is zeker een voordeel. Sinds de jaren ’60 zijn er een hoop nieuwe beroepen bijgekomen. Deze moderne banen zijn zeer in trek en worden tegenwoordig beoefend door een groot aantal werknemers. Ook voor de mindergeleerden onder ons zijn er tal van mogelijkheden om carrière te maken in de branche die hen zelf persoonlijk het meest aanspreekt. In de tijd van mijn ouders was dit echter niet zo, buiten de lijntjes kleuren werd niet geapprecieerd. Zo ook het feit dat er vroeger werd neergekeken op bepaalde beroepen, dat komt tegenwoordig haast niet meer voor. Een verbetering voor de maatschappij zou ik zeggen.

De generatiekloof wordt versterkt door de snelle vooruitgang van de technologie. Alles kan tegenwoordig via het internet, van solliciteren tot online scheiden. In de jaren ’60 was dit natuurlijk niet zo, internet bestond toen nog niet, iets wat wij als ‘computergeneratie’ ons niet voor zouden kunnen stellen. Zo ook het vinden van een nieuwe baan. Om in aanraking te komen voor een baan ging men vroeger dus persoonlijk ‘solliciteren’ bij het bedrijf, tegenwoordig gaat dit gemakkelijker en sneller via een sollicitatiemail. Het scheelt (reis)tijd, voorbereiding en een hoop extra zenuwen.

Nu zou je kunnen zeggen dat solliciteren via het internet een slechte manier is om aan een nieuwe baan te komen en dat een sollicitatiemail vaak gevolgd wordt door een sollicitatiegesprek voor je daadwerkelijk te horen krijgt of je aangenomen bent of niet. Dat klopt, maar dat neemt niet weg dat men vroeger meer moeite moest doen om iets te bereiken in het leven. In het geval van de sollicitatiemail is de eerste indruk al gemaakt en is deze eerste indruk, als men uitgenodigd wordt voor een opvolgend sollicitatiegesprek, al positief. Een sollicitatiegesprek brengt veel zenuwen met zich mee en dat speelt een rol in het op de juiste manier overbrengen van je verhaal. Vroeger was de eerste indruk tijdens het sollicitatiegesprek, het moment dat de persoon binnenstapt en de hand van de leidinggevende schudt was hierbij cruciaal.

Er is dus wel zeker sprake van een generatiekloof op het gebied van carrière, ambities en kansen tussen de generatie van mijn ouders en mijn generatie. De ambities van vrouwen zijn veranderd en de kansen voor hen zijn gestegen, omdat ze makkelijker carrière kunnen maken dan vroeger. De carrièremogelijkheden zijn in mijn generatie groter dan vroeger. Ook komt het neerkijken op bepaalde beroepen tegenwoordig haast niet meer voor. De generatiekloof wordt versterkt door de snelle vooruitgang van de technologie. Tegenwoordig solliciteert men via het internet in tegenstelling tot de persoonlijke sollicitatiegesprekken van vroeger. Door het feit dat de eerste indruk vroeger dus nog gemaakt moest worden tijdens het sollicitatiegesprek, is het tegenwoordig makkelijker om aan een baan te komen via een sollicitatiemail.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door MonsterInsights